Sekisui House – Sanctuary

The Challenge:

When Sekisui House first acquired the land that would become Sanctuary, they envisioned a multi-stage, true masterplanned community.

However, the site was formerly factory land and would require significant regeneration. While Sekisui House saw great potential in its riverside location and northerly aspect, a strong and compelling Place Vision would be required to effectively bring the 2,400 apartment waterfront community to life.

Toast’s challenge was to craft a premium yet authentic place identity that would connect meaningfully with both residents and the wider community.

Our Solution:

Involved from the very inception of the project, Toast used a brand-first approach to guide Sanctuary’s development and growth.

Toast quickly identified a close synergy between the site’s immersion in nature and Sekisui House’s deep respect for the natural environment.

Sanctuary is a distillation of Sekisui House’s core design principle of satoyama – harmony between the built environment and nature. Rising from a confluence of river, wetlands, and parklands, Sanctuary has been carefully crafted to bring its residents into the natural world, and not separate them.

This identity was defined in Sanctuary’s Place Essence ‘to be both inspired by and one with nature’.

This strategic platform has influenced Sanctuary’s architecture, placemaking and design initiatives, demonstrating how a brand-first approach creates compelling destinations and place identities.

Toast’s long-term project involvement has encompassed strategy and naming through to holistic branding, marketing and community consultation services.